دوره 17، شماره 3 - ( 8-1402 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 425-411 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaderi S, Karimian V, Ghaderi F, Haghdoost S. Antimicrobial Effects and Nutraceutical Composition of Asafoetida (Ferula assa foetida L.) Slurry: Impact of Harvest Methods (Case Study: Tangsorkh Rangeland, Boyerahmad County). مرتع 2023; 17 (3) :411-425
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1191-fa.html
قادری سجاد، کریمیان وحید، قادری فریبا، حقدوست سپهر. بررسی اثرات ضدمیکروبی و میزان کل فنل و فلاونوئید شیرابه آنغوزه (Ferula assa-foetida L.) در روش‌های مختلف برداشت (مطالعه موردی: مراتع تنگ سرخ، شهرستان بویراحمد). مرتع. 1402; 17 (3) :411-425

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1191-fa.html


گروه جنگل، مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج، یاسوج
چکیده:   (590 مشاهده)
سابقه و هدف: آنغوزه Ferula assa-foetida L. از گونه­‌های دارویی-صنعتی بسیار مهم مراتع ایران بوده که توسط بهره­برداران محلی برداشت می­شود. شیرابه تولیدی این گیاه از جمله محصولات صادراتی در حوزه گیاهان دارویی کشور محسوب می­شود. بهره­برداران شیرابه استحصالی از پایه­های سنی مختلف در طول دوره بهره­برداری را برداشت، باهم مخلوط و روانه بازار می­کنند که منجر به پایین آمدن کیفیت محصول می­شود. نظر به اینکه عوامل مختلف محیطی و غیرمحیطی از جمله سن و زمان برداشت سبب تغییرات در کمیت و کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی می­شود، هدف این پژوهش تعیین ویژگی­های ضد میکروبی و تغییرات فنل و فلاونوئید کل شیرابه آنغوزه در شیوه­های مختلف برداشت جهت رسیدن به محصول با کیفیت است.
مواد و روش‌ها: تحقیق در قالب فاکتوریل با طرح کاملاً تصادفی در مراتع تنگ­سرخ شهرستان بویراحمد انجام شد. پس از شناسایی منطقه، قسمت­هایی که به لحاظ درصد شیب، پوشش و خصوصیات ظاهری خاک وضعیت مشابهی داشتند و به تعداد کافی پایه گیاه آنغوزه در سنین مختلف در آن­ها وجود داشت، بعنوان محدوده انجام تحقیق انتخاب شدند. شیرابه گیاه آنغوزه از سه گروه سنی مختلف (سن 1 ( پایه­های 6-5 ساله)، سن 2 (پایه­های ­8-7 ساله) و سن 3 (پایه­های10-9 ساله)) در ما­ه­های تیر، مرداد، شهریور و مهر برداشت شد. اسانس‌گیری از شیرابه گیاه به روش تقطیر با بخار آب به وسیله کلونجر انجام گرفت. اندازه­گیری فنل کل با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو با اسید گالیک به عنوان استاندارد و مقدار کل فلاونوئید موجود در اسانس­ها با استفاده از روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم با کوئرستین به‌عنوان استاندارد تعیین شد. خصوصیات ضد میکروبی (MIC و MBC) اسانس گیاه آنغوزه بر چهار میکروارگانیسم اشیرشیا کلی، استافیلوکوکس اورئوس، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه میانگین­ها با آزمون چنددامنه­ای دانکن در محیط SPSSVer.21 انجام شد.
نتایج: بر اساس نتایج به‌دست آمده فنل و فلاونویید کل اسانس شیرابه آنغوزه در سنین و مراحل مختلف برداشت اختلاف معنی­داری باهم دارند. از نظر سن گیاه، بیشترین میزان فنل در اسانس گیاهان سن 1 (92 میلی­گرم گالیک اسید در گرم) و کمترین در اسانس سن 3 (با 74 میلی­گرم گالیک اسید در گرم) به‌دست آمد. بیشترین میزان فلاونوئید در اسانس سن 1 (37 میلی­گرم کوئرستین در گرم) و کمترین اسانس سن 3 (20 میلی­گرم کوئرستین در گرم) وجود داشت. از نظر زمان برداشت، بیشترین میزان فنل در اسانس شیرابه تیرماه (93 میلی­گرم گالیک اسید در گرم) و کمترین در اسانس شیرابه مهرماه (56 میلی­گرم گالیک اسید در گرم) وجود دارد. بیشترین میزان فلاونوئید در اسانس اسانس شیرابه تیرماه (37 میلی­گرم کوئرستین در گرم) و کمترین در اسانس شیرابه مهرماه (3/19 میلی­گرم کوئرستین در گرم) وجود داشت. نتایج مربوط به حداقل غظت مهارکنندگی و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC وMBC) اسانس شیرابه آنغوزه در سنین مختلف نشان داد که MIC برای باکتری­های اشیرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس به‌ترتیب 1250، 5/312، 625 و 625 و همچنین MBC برای این میکروارگانیسم­ها به‌ترتیب 2500، 650، 1250 و 1250 پی­پی­ام است.
نتیجه­‌گیری: در این مطالعه مشخص شد که میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی کل گیاه آنغوزه تحت تاثیر زمان و سنین مختلف برداشت شیرابه این گیاه است. میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در اسانس برداشت شده از پایه­های گیاهی جوان­تر و در مراحل اول برداشت از بیشترین میزان برخوردار است و همچنین اثرات ضدمیکروبی این اسانس نسبت به نمونه برداشت شده در سن­های بالاتر بیشتر است.
 
متن کامل [PDF 493 kb]   (94 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/12/7 | پذیرش: 1402/5/9 | انتشار: 1402/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb