دوره 17، شماره 3 - ( 8-1402 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 410-398 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghorbanpour Delivand M, Tatian M, Tamartash R, Gonzalez Alday J, Alavi S J. Scale-Dependent Changes in Plant Species Richness and Diversity Indicators: A Case Study in the Plain Rangelands of Northern Iran (Khomam, Gilan). مرتع 2023; 17 (3) :398-410
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1175-fa.html
قربان پور دلیوند مائده، طاطیان محمدرضا، تمرتاش رضا، گنزالز الدی جوسو، علوی سید جلیل. تغییرات شاخص های تنوع و غنای گونه ای گیاهی در ارتباط با مقیاس نمونه برداری در مراتع جلگه ای شمال ایران (مطالعه موردی: خُمام- گیلان). مرتع. 1402; 17 (3) :398-410

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1175-fa.html


گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
چکیده:   (636 مشاهده)
سابقه و هدف: برخی شاخص­های پوشش گیاهی مانند فراوانی، تنوع و غنای گونه­ای گیاهی به‌شدت تحت تاثیر مقیاس نمونه‌برداری  هستند؛ اما در بسیاری از نظریه­های مرتبط با علوم اکولوژی و جامعه­شناسی گیاهی به تأثیر بالقوه مقیاس نمونه‌برداری توجه زیادی نشده ­است. تا کنون برای اندازه­گیری تنوع­ گونه­ای پوشش گیاهی از روش­های مختلفی مانند ترانسکت، پلات تک­مقیاسی یا چندمقیاسی و روش­های ­آشیانه­ای استفاده شده است. اما در این پژوهش برای اندازه­گیری و مطالعه شاخص­های تنوع و غنای گونه­ای­ پوشش گیاهی، برای اولین بار در ایران از پلات­های هم­مرکز استفاده شد تا اثر تغییرات عوامل محیطی بر تغییر مقادیر تنوع و غنا در محدوده نمونه‌برداری به حداقل برسد. این پژوهش به‌منظور بررسی و تحلیل تغییرات تنوع و غنای پوشش گیاهی در ارتباط با تغییرات مقیاس نمونه‌برداری انجام پذیرفت.
مواد و روش­ها: نمونه‌برداری از پوشش گیاهی در بهار 1400 در حالت حداکثر رشد گونه­های گیاهی انجام شد. در دامنه شمالی البرز در ارتفاع 24/0 - متر بالاتر از سطح دریا در منطقه جلگه­ای خمام، دو سایت تفکیک و نمونه‌برداری از این ناحیه جلگه­ای انجام شد. به این صورت که در هر سایت، تعداد 6 مقیاس (پلات) نمونه‌برداری (5/0، 1، 2، 3، 5 و 10 متر مربع) به­صورت هم­مرکز و به شکل مربعی جهت نمونه‌برداری استفاده شد؛ به عبارت دیگر یک نقطه اولیه به عنوان مرکز کوچک­ترین مقیاس انتخاب و مقیاس­های بعدی محیط بر مقیاس ماقبل و با مرکزیت همان نقطه اولیه مستقر شدند. 6 بار پلات­های هم­مرکز برای بررسی پوشش گیاهی مستقر و در هریک از این  شش استقرار پلات­های هم­مرکز، تعداد 10 تکرار به صورت تصادفی در نظر گرفته شد (60 تکرار در هر سایت مطالعاتی) و در مجموع چون دو سایت مطالعاتی در طبقه ارتفاعی جلگه انتخاب شده بود، 120 نمونه برای هر مقیاس (120 = 2 × 60) و درمجموع تعداد کل نمونه­ها (اندازه پلات­های مختلف) برابر با (720 =120×6) بودند. آنالیزهای آماری شامل مقایسات میانگین و آزمون توکی نیز در محیط نرم­افزار R انجام شد.
نتایج: براساس نتایج به­دست آمده، به طورکلی اثر مقیاس نمونه‌برداری در سطح احتمال 001/0، در مورد هر دو شاخص تنوع و غنا تایید شد. بیش­ترین تفاوت اثر مقیاس بر تنوع در مقیاس­ m25/0 نسبت به m25  و m210 مشاهده گردید. مقیاس­های m23 و m24 تفاوت معنی­داری در مقدار تنوع نداشتند. درمورد شاخص غنا نیز بیش­ترین اثر مقیاس نمونه‌برداری در استفاده از مقیاس m25/0 نسبت به m25 و m210 نشان داده شد. از طرفی دقت محاسبه متغیرهای مختلف با افزایش سطح افزایش یافت. با این وجود با رسیدن به مقیاس m22 و m23 تقریبا به سطح ثابتی رسید و سپس در مقیاس m25  و m210 افزایش پیدا کرد. مقیاس m25/0مقدار عددی شاخص­های مورد اندازه­گیری را به شدت کاهش می­دهد و باعث ارائه نتایج اشتباه می­گردد.
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج به‌دست آمده به نظر می­رسد که برای نمونه‌برداری و محاسبه صحیح شاخص­های تنوع و غنای گونه­ای در مناطق جلگه­ای شمال کشور (پوشش علفی و گونه­های خاردار)، بهتر است که از پلات/مقیاس 3 متر مربعی استفاده گردد. علاوه بر نتایج مناسب، مزیت دیگر این مقیاس برای نمونه‌برداری در مناطق جلگه­ای، سهولت در استفاده (حمل و استقرار) و یکنواختی و همگنی نسبی پوشش گیاهی در داخل آن است. البته برای سایر مناطق، به ویژه­ دامنه­ها و طبقات ارتفاعی بالاتر این مقیاس پیشنهاد نمی­گردد. زیرا احتمالاً اثر ارتفاع و سایر گرادیان­های محیطی، ترکیب و تنوع و سایر خصوصیات جامعه گیاهی را دست­خوش تغییرات چشم­گیری خواهد کرد و پوشش گیاهی ناهمگنی بیشتری نسبت به مناطق جلگه­ای و کم ارتفاع خواهد داشت.
 
متن کامل [PDF 705 kb]   (156 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/9/7 | پذیرش: 1401/10/26 | انتشار: 1402/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb